Over ons

'Windstilte' is een bonte verzameling van voormalige zeelieden, tanig vanbuiten en kranig vanbinnen. Placeholder Picture
We gaan terug naar de dagen van oudsher, de tijd van de zeilscheepvaart, de tijd van het keiharde werken. Het zingen in dit koor is ook hard werken: elke week op woensdag oefenen, en zo'n twintig, vijfentwintig keer per jaar optreden.
In Windstilte combineren we dat nu met ontspanning, plezier, kameraadschap.
Met optredens staan we dan ook niet als duc d'alfs onbeweeglijk te zingen, we maken er een vrolijke boel van, met grappenmakerijen en interactie met het publiek.
Zin om te komen kijken of het wat voor je is?
Je bent van harte welkom.
Interesse? Bel even de secretaris Ton de Bondt, tel. 06 37307408, of de voorzitter Rom Molemaker, tel. 0645544626.


Verleden, heden en toekomst

Er is een oud gezegde: zonder verleden, geen heden en zeker geen toekomst! Hieronder meer daarover:


Windstilte


Placeholder Picture

Is sinds 1990 -dus al meer dan 33 jaar- een "zilt" begrip in de regio en landelijk. Zelfs buiten de landsgrenzen: in België, Engeland en Duitsland. De mannen van Windstilte stellen de bemanning voor van een gelijknamige Driemastbark van zo'n 200 jaar geleden. Als zodanig gaan wij tijdens optredens ook gekleed.
Het repertoire waarmee wij optreden bestaat uit shanties, forebitters en zeemansliederen.

Wat zingen wij

Shantys zijn ritmische werkliederen die destijds aan boord van de zeilschepen werden gezongen tijdens het gelijkmatig doorhalen van de brassen, het lichten van het anker of het zware werk aan de pompen.
Naast de werkliederen waren er ook de ballades, de zogenaamde forebitters, genoemd naar de bolders op het voorschip. Daarop gezeten zongen de zeelieden tijdens hun spaarzame vrije tijd hun verhalende, vaak melancholische liederen. De teksten hadden soms de meest frivole inhoud en gingen over drank, vrouwen en heimwee naar huis.
Placeholder Picture
In 1994 werd in de studio van Radio Utrecht (nu Radio M) de 1ste cd opgenomen. Inmiddels is de 8ste cd uitgebracht. De optredens werden langzaamaan talrijker; zo'n 60 per jaar.

Optredens


Placeholder Picture

Veel festivals werden bezocht in heel Nederland; tijdens Sail Amsterdam, Sleepbootdagen in Vianen, Maritiem Den Bosch, op raderboten in Amsterdam en Rotterdam, voor de Zonnebloem, het Rode Kruis, de ouderenbonden, in zorgcentra, vakantieoorden, maar ook op bedrijfsfeesten, jubilea en familiebijeenkomsten.
Radio optredens waren er in de studio's van Radio M in Utrecht en Radio Woerden.
TV optredens waren er ook; in 2000 bij Maartje van Weegen en Mart Smeets in het programma M2, in 2004 bij Paul de Leeuw in zijn programma PaPaul en in 2008 bij de nationale bijbeltest van de EO/NCRV.

Placeholder Picture

Inmiddels bestaat Windstilte dus al weer ruim 33 jaar. En de mannen genieten nog steeds volop van het zingen van shantys, forebitters en zeemansliederen. Wij doen dit op een ongedwongen en vrolijke wijze. Het uitgebreide repertoire (er staan ruim 130 nummers op de lijst) bestaat uit Engelse, Duitse, Spaanse, Franse en Nederlandstalige nummers.
Dit jaar hebben we uit het repertoire van 131 liederen een selectie gemaakt van ongeveer 50 nummers welke wij in 2024 zingen.
Muzikale ondersteuning is er van accordeons, grote trom, banjo, gitaar en de bel.
Er wordt gebruik gemaakt van professionele geluidsapparatuur.Direct op weg naar:


welkom koor shantys
bemanning foto cd's
agenda leden


Copyright © 2024 - Alle rechten voorbehouden Shantykoor Windstilte Vleuten - De Meern