• 'Windstilte' is een bonte verzameling van voormalige zeelieden, tanig vanbuiten en kranig vanbinnen.
  We gaan terug naar de dagen van oudsher, de tijd van de zeilscheepvaart, de tijd van het keiharde werken.
  Het zingen in dit koor is ook hard werken: elke week op woensdag oefenen, en zo'n twintig, vijfentwintig keer per jaar optreden. In Windstilte combineren we dat met ontspanning, plezier, kameraadschap. Met optredens staan we dan ook niet als duc d'alfs onbeweeglijk te zingen, we maken er een vrolijke boel van, met grappenmakerijen en interactie met het publiek. Zin om te komen kijken of het wat voor je is? Je bent van harte welkom.
  Bel even de secretaris Ton de Bondt, tel. 06 37307408, of de voorzitter Rom Molemaker, tel. 0645544626.


 • is sinds 1990 -dus al meer dan 30 jaar- een "zilt" begrip in de regio en landelijk. Zelfs buiten de landsgrenzen: in BelgiĆ«, Engeland en Duitsland. De mannen van Windstilte stellen de bemanning voor van een gelijknamige Driemastbark van zo'n 200 jaar geleden. Als zodanig gaan wij tijdens optredens ook gekleed.
  Het repertoire waarmee wij optreden bestaat uit shanties, forebitters en zeemansliederen. Shantys zijn ritmische werkliederen die destijds aan boord van de zeilschepen werden gezongen tijdens het gelijkmatig doorhalen van de brassen, het lichten van het anker of het zware werk aan de pompen. Naast de werkliederen waren er ook de ballades, de zogenaamde forebitters, genoemd naar de bolders op het voorschip. Daarop gezeten zongen de zeelieden tijdens hun spaarzame vrije tijd hun verhalende, vaak melancholische liederen. De teksten hadden soms de meest frivole inhoud en gingen over drank, vrouwen en heimwee naar huis.


  In 1994 werd in de studio van Radio Utrecht (nu Radio M) de 1ste cd opgenomen. Inmiddels is de 8ste cd uitgebracht. De optredens werden langzaamaan talrijker; zo'n 60 per jaar.
  Veel festivals werden bezocht in heel Nederland; Sail Amsterdam, Sleepbootdagen in Vianen, Maritiem Den Bosch en raderboten in Amsterdam en Rotterdam. We zongen ook voor de Zonnebloem, het Rode Kruis, ouderenbonden, zorgcentra, vakantieoorden, maar ook op bedrijfsfeesten, jubilea en familiebijeenkomsten.
  Radio optredens waren er in de studio's van Radio M in Utrecht en Radio Woerden. TV optredens waren er ook; in 2000 bij Maartje van Weegen en Mart Smeets in het programma M2, in 2004 bij Paul de Leeuw in zijn programma PaPaul en in 2008 bij de nationale bijbeltest van de EO/NCRV. Inmiddels bestaat Windstilte dus al weer ruim 30 jaar. En de mannen genieten nog steeds volop van het zingen van shantys, forebitters en zeemansliederen.

  Wij doen dit op een ongedwongen en vrolijke wijze en helemaal uit het hoofd. En dit alles wordt bij optredens op een gezellige, uitnodigende en ludieke wijze gepresenteerd. Het uitgebreide repertoire (ruim 100 nummers) bestaat uit Engelse, Duitse, Spaanse, Franse en Nederlandstalige nummers. Muzikale ondersteuning is er van accordeons, grote trom, bel, wasbord en "stampeloeres". Er wordt gebruik gemaakt van professionele geluidsapparatuur. Het Shantykoor Windstilte laat zich graag ronselen door eenieder die naar hen wil luisteren en kijken. Want: