De loopplank ligt uit

Er bestaat niet veel dat zoveel voldoening en energie geeft als muziek. Door grote of kleine orkesten bijvoorbeeld, grote of kleine koren, door muziekkorpsen, popgroepen, gitaarclubjes en, let op: shantykoren. Ze bestaan uit zangers die zeemansliederen zingen, shanties dus, afkomstig uit verschillende landen.
Shanties komen uit een traditie uit de tijd van de zeilscheepvaart.
Placeholder Picture Stel je voor, die grote gevaarten van schepen met twee, drie of vier masten, vol onder zeil op zee├źn en oceanen, voortgedreven door de wind.
Dat waren nog eens tijden, zeggen ze wel eens, maar het was keihard werken voor de bemanning, want alles werd natuurlijk gedaan met mankracht, en dan met elkaar. Probeer maar eens zo'n anker in je eentje omhoog te hijsen, gaat je niet lukken.
Het hielp om bij zo'n karwei - zeilen hijsen, pompen bedienen, het brassen van de zeilen (naar de wind zetten bij verandering van koers) - om samen te zingen. Het gaf energie en ondersteunde het gezamenlijke werk. Zo ging dat vroeger. Ik zie dat op een mammoettanker van tegenwoordig niet gebeuren. Het Shantykoor Windstilte doet die oude tijden herleven, met opgewekte, grappige, maar soms ook weemoedige liederen.
Kom erbij, als toehoorder bij openbare uitvoeringen (zie de agenda) of als zanger/muzikant. (zie de telefoonnummers) elders op de site

Welkom aan boord, de loopplank ligt uit(klik op de afbeelding hierboven voor een vergroting)

Direct op weg naar:


welkom koor shantys
bemanning foto cd's
agenda leden

Copyright © 2024 - Alle rechten voorbehouden Shantykoor Windstilte Vleuten - De Meern